Polscy archeolodzy, w tym przede wszystkim archeolodzy śródziemnomorscy, od dziesięcioleci stanowią wizytówkę naszego kraju na arenie międzynarodowej. W tym kontekście należy podkreślić szczególną rolę badaczy z Uniwersytetu Warszawskiego.

Celem projektu jest organizacja międzynarodowej konferencji „XXVIth International Congress of Roman Frontier Studies”.

Międzynarodowa konferencja (Limes Congress), poświęcona jest szeroko pojętym badaniom nad granicami Imperium Rzymskiego. To cykliczne i niezwykle ważne wydarzenie naukowe jest organizowane systematycznie od 1949 roku, gromadząc wielu wybitnych archeologów oraz historyków z całego świata (głównie z Europy i Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, ale także z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej).

Projekt „XXVIth International Congress of Roman Frontier Studies” finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach Programu „Doskonała nauka II”.

DOFINANSOWANIE
142 365 zł